tiistai 31. tammikuuta 2012

red, rosa, yellow, green, white -Gold What?Päätin kirjoitta tällaisen (toivottavasti) selventävän tekstin kullan eri sävyistä.

Toiset eivät ole koskaan kuulleetkaan valkokullasta ja toiset taas mieltävät sen olevan sama asia, kuin hopea. Punakultaa pidetään rihkamana ja moni ihmettelee, että miksi tämä kultainen ketju on punertavampi kuin tuo toinen ketju.
Sitä kuuleekin usein töissä, että "onko tämä aitoa kultaa, kun se on tuon väristä?". On se, kullan sävyjä on vain monia.

Erilaisilla seosmetalleilla saadaan aikaan kullan eri sävyjä. Käytetyimmässä 14 karaatin kullassa kultaa on 58,5%  ja loput ovat seosaineita. Eli kultaa on jokaisessa eri sävyssä aina yhtä paljon, seosaineiden pitoisuudet vain vaihtelevat.

Keltakullassa kauniin keltainen väri syntyy, kun sekoitetaan kullan joukkoon hopeaa ja kuparia. Kun kuparia lisätään hieman enemmän, saadaan aikaan punakultaa ja rosakultaa ja jos taas hopeaa lisätään enemmän, saadaan aikaan viherkultaa. Valkokultaa saadaan, kun sekoitetaan kullan joukkoon palladiumia ja toisinaan(nykyään enää harvemmin) nikkeliä. Useat valkokultakorut ovat nykyään nikkelittömiä.

kuva täältä
 
Kaikki sävyt ovat aikalailla samaa hintaluokkaa, valkokulta on yleensä hieman kalliimpaa.


4 kommenttia:

Kiitoksia paljon viestistäsi.:)

Huom! En julkaise kommentteja, jotka koen liian henkilökohtaisiksi tai loukkaaviksi.