tiistai 24. maaliskuuta 2020

Vauvojen värikylpy - hauskaa tekemistä vauvan kanssa!


Heippa kaikki siellä ruudun toisella puolen! Aika menee todella vauhdilla ja on uskomatonta, että meidän vauva on jo 8kk! Meillä on mennyt todella hyvin ja oon nauttinut kyllä jokaisesta hetkestä ihan täysillä, mitä oon saanut olla Seelian kanssa. On niin upeaa nähdä, miten Seelia kehittyy ja oppii uusia asioita ja varsinkin nyt, kun hän osaa paremmin leikkiä ja vähän kommunikoida! Välillä kuitenkin, kun mieheni on pitkiä pätkiä töissä ja olen yksin kotona vauvan kanssa, aika tuntuu jämähtäneen paikoilleen. Vauvavuonna tulee helposti jääneeksi kotiin neljän seinän sisälle ja pysyttyä siellä kodin turvassa. Jossain kohtaa sitä kuitenkin havahtuu, että aika käy helposti todella pitkäksi, kun samat jutut toistuvat päivästä toiseen juurikaan muuttumattomana. Mitä tekemistä sitä sitten oikein keksisi pienen vauvan kanssa?
IMG_4462a
Vauvathan suorastaan imevät itseensä erilaisia vaikutteita ja oppivat joka päivä uusia asioita, joten  haluttiin antaa Seelialle erilaista ja uudenlaista ympäristöä oppia uutta. Me aloitettiin Seelian kanssa kuukausi sitten kevään Vauvojen värikylpy -työpajassa, jossa ollaan ehditty käymään nyt jo kuusi kertaa. Vaikka alkuun jännittäisikin, miten vauvan kanssa menee, kannattaa ottaa itseään vaan niskasta kiinni ja lähteä rohkeasti mukaan! On ollut kyllä aivan mahtavaa päästä kerran viikossa vähän erilaisiin maisemiin ja huomata, että vauvan kanssa voi tehdä niin paljon erilaisia asioita ja mikä parhainta, nähdä miten vauva toimii ja nauttii ympäristöstään ja uusista asioista!
IMG_4271a Vauvojen värikylpy on vauvaperheille suunnattu kuvataiteellinen työpaja, jonka perusperiaatteena on värien, valon ja erilaisten materiaalien kokemisesta, tunnustelusta ja havaitsemisesta itse tuotettuun jälkeen. Työpajassa ei kuitenkaan ole tärkeintä visuaalinen ilmaisu tai suorittaminen, vaan vauvan aistimisesta, kokemuksesta sekä hänen kanssaan olevan aikuisen yhteisestä hetkestä, jossa tarkastellaan yhdessä maailman ihmeitä.

Vauvojen värikylpy on moniaistinen kokemus, joka syntyy sopivilla väreillä, materiaaleilla sekä äänien ja tuoksujen avulla. Aistihavaintoja käyttämällä erilaisia materiaaleja, kuten kylmää jäätä, lämmintä mustikkakeittoa, pehmeää fleeceä, rouheampia materiaaleja, värikästä, läpinäkyvää, valoa ja varjoja. Jälkiä syntyy koko kehoa käyttäen, kun kädet, jalat ja kehon liikkeet piirtyvät kuvaan; Tunnustellen, hypistellen, silitellen ja suulla maistellen. Värikylpy tukee myös monia kasvatuksellisesti kehittäviä, motoriikkaa edistäviä ja varhaista vuorovaikutusta tukevia elementtejä. Työpajoissa edetään aina lapsentahtisesti. Vauva voi esimerkiksi uppoutua pitkäksikin aikaa jonkin tietyn materiaalin lumoon tai vain istua ja katsella, mitä ympärillä tapahtuu. Jokainen kerta työpajassa on erilainen, jota ohjaa jonkinlainen teema ja tarina.

Värikylpy -työpajoissa käytetään aina turvallisia materiaaleja. Vauva tutustuu maailmaan koskettamalla, tunnustelemalla, maistamalla ja haistamalla. Vauvaystävälliset materiaalit ovat puhtaita, mahdollisimman luonnonmukaisia ja täysin myrkyttömiä. Materiaalien tulee kestää vauvan toisinaan rajuakin käsittelyä sekä olla joko tarpeeksi pieniä tai soseutettuja nieltäväksi tai tarpeeksi suuria, etteivät ne mahdu kokonaan suuhun. Maalausaineina käytetään pääasiassa elintarvikeaineita, joihin tutustutaan aina pieninä annoksina kerrallaan ja hiljalleen. Työpajojen materiaaleja ei kuitenkaan ole tarkoitettu syötäviksi, eikä vauvaa kannusteta ruokailuun.
IMG_4394a
Vauvojen värikylpy on saanut alkunsa Porin lastenkulttuurikeskuksen ja Porin taidemuseon yhteistyönä vuonna 2003. Vauvojen värikylpy -toimintaideasta ja sen kehittämisestä vastaa Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja Päivi Setälä yhdessä ohjaajien kanssa. Säännöllistä kuvataidetoimintaa näin pienille ei oltu aiemmin Suomessa järjestetty ja visuaalinen työskentely oli jäänyt syrjään vauvaperheille suunnatussa toiminnassa ja informaatiossa. Värikylpy saikin kaikki odotukset ylittäneen vastaanoton sekä Porissa että vastakunnallisesti. Porin lastenkulttuurikeskus on myös kouluttanut ohjaajia, jotka ovat aloittaneet vastaavanlaisen toiminnan muissa maissa. Kansainvälisesti työpajoja on esitelty Italiassa, Ranskassa, Puolassa sekä Virossa.
Vauvojen värikylpy -työpajoja järjestetään monissa eri kaupungeissa ympäri Suomen, joten kannattaa tutustua oman kaupunkisi ja lähialueiden värikylpy mahdollisuuksiin!

Meidän kokemukset on olleet tosi positiivia ja odotetaan aina innolla seuraavaa kertaa! Meillä on ollut ihania ja hauskoja yhteisiä hetkiä yhdessä perheen kanssa ja on ollut myös todella kiva nähdä toisia vanhempia sekä  saman ikäisiä vauvoja. Ollaan myös huomattu, että aina, kun Seelia on saanut olla toisten vauvojen seurassa, häneltä löytyy virtaa kokeilla ihan uusia juttuja kotona! Nyt hän nostaa itseään kovasti silta-asentoon ja tasapainoilee jalkojen varassa eli kohta varmaan kontataan tai noustaan pystyyn! Viime kerran jälkeen hän oppi jo vähän ryömimään! Sormiruokailu on myös kehittynyt, sillä Seelia uskaltaa rohkeammin kokeilla eri ruoka-aineita ja pistää suuhun. Pinsettiote on myös kehittynyt ja hän saa näppärästi noukittua pienetkin kikkareet suuhunsa.
IMG_4183a Työpajakauden päätteeksi kaikki taideteokset saa kotiin muistoksi ja me aiotaankin kehystää ainakin yksi maalaus seinälle! Nythän näkyy paljon tämän ajan sisustustrendeissä abstrakteja, värikkäitä maalauksia ja mikä sen parempaa, kun maalauksen on tehnyt sinun oma vauvasi!♥ Tuun sitten näyttämään, että mikä maalaus pääsi meillä kehyksiin!:) Jos en ihan villiinny ja laita kaikkia seinälle! Mun mielestä tää on ihana, kun tästä ajasta ja näistä hetkistä jää ihan konkreettinen muistokin.
IMG_4149a
Vauvojen värikylpy -työpajoja järjestetään 4-11 ja 12-23 -kuukauden ikäisille vauvoille, 2- ja 3-vuotiaille ipanoille sekä 4- ja 5-vuotiaille mukuloille perheineen. Myös perheen sisarukset ja esimerkiksi isovanhemmat tai kummit ovat tervetulleita mukaan yhteiseen maalaushetkeen! Meillä tietysti isä, mutta myös mummo on halunnut osallistua mukaan ja tullut katsomaan, mitä kaikkea maalaushetkessä tapahtuu ja voi sitä ilon ja riemun määrää, mitä nää hetket pitää sisällään! Sitä kun ei voi aavistaakaan, mitä vauvan päässä liikkuu ja mitä hän seuraavaksi aikoo!
Seelia
Vauvojen värikylpy -työpajoja järjestetään Porissa Porin Taidemuseolla Etelärannassa, mutta ensi syksystä lähtien värikylpy muuttaa Porin kampukselle, rautatieaseman läheisyyteen, jossa on hyvät tilat, iso parkkipaikka sekä myöskin hyvät kulkuyhteydet. Suosittelen ehdottomasti osallistumaan ja kokeilemaan, tää on aivan ihana keksintö vauvaperheille!! Korona -pandemian takia kevään Värikylvyt on peruttu, mutta kunhan selätetään tää tauti, uskaltaa taas nauttia uusista tuulista vieläkin enemmän! Pysytään siis kotona ja nautitaan kiireettömyydestä. Halusin kuitenkin julkistaa nämä meidän kivat värikylpyhetket iloksemme!❤️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitoksia paljon viestistäsi.:)

Huom! En julkaise kommentteja, jotka koen liian henkilökohtaisiksi tai loukkaaviksi.