torstai 25. elokuuta 2016

I wanna see again

silmäleikkaus_1
Olin tiistaina Porin Silmäkirurgian vastaanotolla alustavassa tutkimuksessa silmien laserleikkausta varten ja samalla tuli varattua suoraan aikakin kyseiselle toimenpiteelle! Vaikka mua jännittää ihan hirveästi, niin tää on yksi asia, josta olen haaveillut jo pidemmän aikaa. Mun mielestä näkö on ihmisen tärkein aisti ja sen vuoksi tämä merkitsee mulle todella paljon. Tulen kertomaan kokemuksistani vielä leikkauksen jälkeen.

Mun näkö alkoi heikentymään yläasteella, muistaakseni kasiluokalla ollessani. Kouluissa oli vuosittaiset terveystarkastukset ja näkötestissä ilmeni, että ennen terävän tarkka näköni oli huonontunut. Mulle hankittiin silmälasit, joita en käyttänyt, kuin todella todella harvoin, koska häpesin niitä. Mielestäni mulle ei sopinut silmälasit yhtään ja olen itseasiassa edelleen samaa mieltä. Lasit ovat vain tiellä, kun yritän tehdä jotain. Ne hiostavat, valuvat ja peiliin katsoessa mun koko olemuskin on ihan muuttunut. En näytä enää omalta itseltäni.

silmäleikkaus_2

Aloin tihrustamaan silmiäni koulussa, kun en nähnyt selvästi taululle ja tämä verotti myös hieman kouluosaamistani. Kopsasin taululle kirjoitettuja juttuja ystävieni vihoista välitunneilla ja kuiskein tunneilla sanoja, joista en saanut selvää. Jossain vaiheessa löysin piilolinssit, jotka olivat pelastukseni. Enää ei tarvinnut tihrustaa, kärsiä päänsäryistä ja hävetä sitä, etten nähnyt joitain asioita, mitä muut näkivät. Kuitenkin ärsytti aina ostaa joka kolmas kuukausi uusi kallis piilaripaketti opiskelijarahoilla ja ärsyttäähän se piilareiden osto vieläkin. Vaivaannuttavaa on myöskin se, kun on jossain yökylässä tai mökillä ja täytyy ryhtyä siihen piilarinvaihtoleikkiin. Yöksi koteloon ja aamulla takaisin päähän. Se on oikeasti todella uuvuttavaa pidemmän päälle. Olen käyttänyt kuukausilinssejä, joita voisi pitää myöskin öisin, mutta minusta se on tuntunut niin epämukavalta ja silmät kuivaavat ihan hirveästi, joten siksi olen ottanut linssit aina yöksi pois. Edellisjouluna sain pahan silmätulehduksen, johtuen silmien kuivuudesta ja likaisilla käsillä hieromisesta, jonka jälkeen olen saanut pieniä silmätulehduksia useamman kerran.

Olen käyttänyt piilolinssejä nyt yli 12 vuotta ja jossain vaiheessa aloin haaveilemaan silmäleikkauksesta. Viime keväänä sain lisää intoa ja motivaatiota, kun siskoni oli varannut ajan samaan silmätutkimukseen ja kävi nyt kesällä leikkauttamassa silmänsä. Hänellä oli paljon huonompi näkö, kuin minulla ja nyt hän näkee kaiken kristallin kirkkaasti yli 26 vuoden jälkeen. Mäkin odotan sitä päivää niin paljon, kun aamulla herätessäni avaan silmäni ja näen omilla silmilläni kirkkaasti ja tarkasti kaiken ympärilläni!


Onko muilla kokemuksia silmäleikkauksesta? Miten meni ja oletko ollut tyytyväinen valintaasi elää ilman silmälaseja?:)

25 kommenttia:

 1. Ihankuin olisit kertonut mun elämästä. Itsekin olen haaveillut leikkauksesta ja rahatkin on jo kasassa. Haluaisin kuitenkin vielä yhden lapsen ja olen kuullut että näkö voi muuttua lapsen saannin jälkeen, joten olen oikeastaan odotellut oikeaa aikaa. Mielenkiinnolla kyllä kuulen miten sinulla leikkaus sujui :)

  - Eea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Eea ja kiitos viestistäsi! Lääkäri sanoi, että puoleen vuoteen leikkauksesta ei kannattaisi tulla raskaaksi, koska hormonimyllerrys saattaa heikentää näköä, mutta ei se lapsien hankkimista estä ollenkaan!:) itsekään en ole vielä lapsia saanut ja suunnitelmissa kyllä kuitenkin on, seuraavaksi siis ikänäköä odotellessa.:D

   Poista
 2. Kävin Medilaserilla laserleikkauksessa viime marraskuussa, enkä voisi olla tyytyväisempi! :) Mun ongelmana oli huono kaukonäkö, lukemat tais olla -1.5 molemmissa silmissä. Etukäteen leikkaus jännitti hirveästi, mutta kaikki meni kuitenkin hyvin ja näin jo heti leikkauspäivänä uskomattoman hyvin. Ei oo tullut ikävä piilolinssejä tai kuivia silmiä, puhumattakaan silmälaseista! :D Elämänlaatu on kyllä parantunut huimasti, kun ei enää tarvi miettiä näkökykyyn liittyviä asioita. Tsemppiä leikkaukseen, hyvin se menee!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtava kuulla!♥ Mä oon kuullut vain pelkkää hyvää silmäleikkauksista ja se kyllä helpottaa huomattavasti tätä jännittynyttä oloa!😀 Kiitos♥ Vielä kuukauden verran täytyy odottaa.

   Poista
 3. Haaveilen samasta toimenpiteestä, mutta niin kauan kuin näkö huononee, ei siihen kannata ryhtyä. :( Eli näön huononeminen ei ole pysähtynyt vielä. En itsekään pidä silmälaseista. Pidän niitä lähinnä kotona ja pikaisilla kauppareissuilla. Joskus töissä, kun tuntuu, että näytön tuijottaminen + piilarit kuivattaa liikaa silmätipoista huolimatta. Eli piilarit on ollu todellinen pelastus ja on ihanaa, että pystyn niitä käyttämään, ainakin vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka nopeasti näkösi on huonontunut?😕 Munkin näkö on huonontunut, mutta hiljalleen näiden vuosien aikana. Ja tietysti siinä 40 ikäisenä saa odottaa ikänäköä, huonoa lähinäköä, kun nyt oon kärsinyt kaukonäöstä.

   Poista
  2. Hei pakko sanoa tähän, että ei tarvitse olla täysin muuttumaton! Mullakin on muuttunut koko ajan ja muuttui suht paljonkin toinen silmä ennen leikkausta, mutta ei haitannut. Muistaakseni parilla prosentilla kuulemma näkö jatkaa huononemista leikkauksen jälkeen, eli silloin on vain huono tuuri. Toivottavasti itselläni pysyy, kun mun silmien sarveiskalvon paksuus ei anna enää hirveesti periks leikellä lisää..
   Mutta konsultaatiot on ilmasia, mene ihmeessä kyselemään jos kiinnostaa! :)

   Poista
  3. 10-vuotiaana, kun sain lasit, oikeassa silmässä oli normaali näkö, mutta vasemmassa oli joku -0.75, se jo vaikutti niin, että pää oli kipeä ja piti siristellä. Nyt olen 24-vuotias ja vasemmassa on -3.25 ja oikeassa -1.75 eli aika hitaastihan se on huonontunut, mutta olen ymmärtänyt, että puoli vuotta pitäisi pysyä muuttumattomana. Noh, parhaitenhan tähän osaisi vastata silmälääkäri, että onko kuinka suuri riski, että näkö jatkaisi huononemista leikkauksen jälkeen. Olisihan se kamalaa, että leikkaus menisi ihan hukkaan, jos näkö edelleen huononisi.

   Poista
  4. Kannattaa kyllä ihmeessä käydä siinä ilmaisessa konsultaatiossa!:) Siellä tarkistetaan silmiesi kunto sekä näkö ja voit rauhassa keskustella lääkärin kanssa, että haittaisiko tuo leikkausta.:) Mitään leikkausaikaa ei tarvitse vielä varata ja saa rauhassa miettiä. e on ihan kiva tietää, että miten omat silmät voi ja minkälaisia mahdollisuuksia löytyy.:)

   Poista
 4. Mä oon kans ite harkinnut tuota laserleikkausta, mut tällee opiskelijabudjetilla se on jäänyt tulevaisuudensuunnitelmaks vielä. :D Jonain päivänä kuitenkin sen toteutan !! Mut toisaalta mä rrrakastan mun laseja atm niin ei haittaa, itsekin heivasin suurimmaks osaks piilarit (kuukausilinssit), kun ne oli a) kallista opiskelijalle ja b) silmät kuivu tiuhaa tahtia. Joskus nuorempana käytin usein noita, mutta nyt silmät ei enää tykkää. :/ Että laseilla mennään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta se on ihanaa, kun joillekin sopii lasit vieläpä todella hyvin!:) että jopa ilman laseja ihminen näyttää ihan oudolta.:D Noissa laserleikkauksissa on todella hyviä maksutapoja, eli kaikkea ei onneksi tarvitse maksaa kerralla, mutta parhain kun katsoo itselleen sen sopivimman ajankohdan!:)

   Poista
 5. Mä kävin viikko ennen juhannusta silmäsairaalassa leikkauttamassa! Elin aina kuvitelmassa, että pitäisi vuosikaudet olla sama näkö ennen kuin sinne voi mennä, mutta entinen poikaystävä kyseli asiasta ja kävi itse 1,5 vuotta sitte ja siitä päivästä lähtien on ollut hinku itselläkin. Ja nyt en voisi tyytyväisempi olla! Toimenpide ei ollut yhtään niin pelottava miltä kuulosti ja roskantunnekin silmässä meni parissa tunnissa ohi ja näin kirkkaasti :) Silmätippoja laittelen edelleen ja välillä nuo kuivuvatkin, erityisesti aamulla ovat kuivat, mutta eiköhän sekin vielä vähene. Puolivuotta kuulemma menee ennen kuin nuo tiehyet paranee kokonaan.
  Tsemppiä, uskon et tuut olee todella tyytyväinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos tsemppauksesta ja että jaoit kokemuksesi!:) Ihan mahtavaa kuulla, että oot ollut tyytyväinen leikkaukseen! Onneksi leikkaus itsessään ei kertä, kuin 15 sekuintia per silmä niin se on nopeasti ohi.:D Mä luultavasti joudun myös kosteuttamaan silmiäni aika tiuhaan, kun tuntuvat nytkin olevan todella kuivuvaa sorttia, mutta niin ihanaa päästä laseista eroon!

   Poista
 6. Kuulostaa niin tutulta! Mutta itse harkitsen vasta siirtoa silmälaseista piilolinsseihin, mutta toiveena kyllä tulevaisuudessa vanhempana tuo laserleikkaus! :) Mulla meni pari vuotta tihrustellessa, kunnes aloin käyttämään säännöllisesti silmälaseja. Oon nyt siis 22 v ja yläasteella kans näkö alkoi huonontua :( Oli niin hankalaa totutella silmälaseihin, koska koin, ettei ne vaan sovi mulle. Nyt oon käyttänyt silmälaseja säännöllisesti kohta viisi vuotta ja tykkään kyllä ihan laseista, saatan näyttää jopa oudolta ilman silmälaseja! :D Mutta se, että nämä ovat aina tiellä, mm. urheillessa/muutenkin kun tulee hiki, niin ärsyttää.. Ja päiväkodissa työskennellessäni "pelkään" välillä lasieni puolesta :D Ja mulla on muutenkin omat ripset niin vahvat ja pitkät, että ne hinkkaa aina noita silmälasien linssejä! Plääh! Mulle on jo iso juttu siirtyä niihin piilareihin, jännittää se niiden laiton opettelu ym :D Ehkä mä otan nyt itseäni niskasta kiinni ja hommaan ensin ne piilarit, ennen kuin alan unelmoimaan tuosta laserleikkauksesta ..
  Tsemppiä sulle, haluun ehdottomasti lueskella lisää tästä sun laserleikkauksesta sitten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piilarit on kyllä tosi kätevät ja olen ollut niiden olemassaoloon kyllä todella tyytyväinen! Mutta parempi on tietysti tämä leikkaus, että saa se silmän oma sarveiskalvokin vihdoin hengähtää monen vuoden jälkeen.:)
   Ehdottomasti tuun kertomaan kokemuksistani leikkauksesta!:) On ollut tosi paljon apua itsellekin muiden kokemuksista.

   Poista
 7. Pari tuttua on käynyt leikkauksessa ja he ovat olleet tyytyväisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen kanssa kuullut pelkkää hyvää ihmisiltä, jotka ovat käyneet leikkauksessa.:)

   Poista
 8. Mä oon kanssa miettiny ku oon sokee ku lepakko ilman.. tulis halvemmaks ku ostella muutaman vuoden välein uusia laseja. Kerro mulle miltä itte operaatio tuntu tai sit postauksessa, se mua siinä eniten pelottaa ja oon lykänny sitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kerron!:) Mua jännittää myös tosi paljon, mutta toisten kokemusten sekä kontrollissa käydessäni mulle on tullut paljon varmempi ja päätäväisempi olo, että haluun ehdottomasti viimein tehdä tän!

   Poista
 9. Pakko tulla oikein kommentoimaan! Itse oon kanssa miettinyt kyseistä leikkausta monesti. Sain lasit kuudennella luokalla ja piilareiden laittaminen ällöttää sen verran paljon, että laseilla ollaan sitten menty. Valmistun parin kuukauden päästä eläintenhoitajaksi ja täytyy kyllä sanoa, että lasit on kyllä niiiin tiellä! :D Muutaman kerran on lennellyt lasit pitkin sontakäytäviä, kun vasikka on riuhtonut tms. Enkä kyllä muutenkaan tykkää siitä miltä näytän lasien kanssa, vaikka kaikki ovat kehuneet niiden sopivan mulle.

  Leikkaus olisi siis aivan unelma juttu...ajatus kylläkin pelottaa ja ällöttää silti todella paljon. Mut eihän se toimenpide kestä montaa minuuttia, joten kai sen kestäis. Tsemppiä tulevaan ja kerro sitten tänne blogin puolelle, miten meni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän niin ton tunteen!:D ♥ Onneksi piilarit on keksitty, mutta tosiaan, ihan silmien hyvinvoinnin kannalta tää leikkaus on, ainakin mulle, se paras vaihtoehto!:) Ehdottomasti tuun kertomaan oman kokemukseni miten meni!:)

   Poista
 10. Riskit, riskit, muistakaa ne! Riskejä eivät leikkaavat firmat juuri korosta, koska kyseessä on iso bisnes. Ongelmia voi tulla tosi paljon, jos vain sattuu huono tuuri. Olen ollut pitkään laserleikkauksen jälkeen sairauslomalla ja kärsin kovasta silmäsärystä. Valonarkuus on niin voimakasta vielä yli vuosi leikkauksen jälkeen, että tekee mieli käyttää aurinkolaseja sisälläkin. Leikkauksen haitoista kärsiviä on paljon muitakin, mutta emme näy missään leikkaavien firmojen tilastoissa, koska aika pian leikkauksen jälkeen siirrymme julkisen terveydenhoidon piiriin.
  Uskon kyllä, että onnistuessaan leikkaus on huippujuttu, ja paljon useammin leikkaus varmasti onnistuu kuin epäonnistuu :) Mutta siis mun kohdallani oli elämäni huonoin päätös mennä laserleikkaukseen.

  VastaaPoista
 11. Kaverille tehtiin 2 vuotta sitten laserleikkaus, silmät edelleen kuivat ja kuukausittain menee rahaa silmätippoihin lähemmäs satanen. Sanoi mulle ettei kannata.

  VastaaPoista
 12. Itsekin leikkausta pohtinut. Kiitos postauksesta ja jos saa vielä leikkauksen jälkeen postausta niin olisi hienoa.
  Siulla on tosi kauniit silmät ja pian niillä näkeekin.
  T: Helmi10

  VastaaPoista
 13. Patu kävi 3 vuotta sitten tuossa leikkauksessa ja muuten meni ihan hyvin, mutta joutui ainakin 2,5 v käyttämään silmätippoja, koska kuivui niin herkästi. Taitaa vieläkin välillä käyttää.

  Ja kaksi muuta tuttuamme ovat käyneet tuossa leikkauksessa, mutta heille kävi ikävämmin ja näkö huonontui uudelleen, joten nyt molemmilla taas lasit käytössä ja toisessa silmässä tuntuu kuin olisi koko ajan roska.

  Toivotaav, että sinulla menisi leikkaus hyvin ja varmasti meneekin :) . Aika harvinaisia vissiin nuo huonot puolet on.

  VastaaPoista

Kiitoksia paljon viestistäsi.:)

Huom! En julkaise kommentteja, jotka koen liian henkilökohtaisiksi tai loukkaaviksi.