tiistai 24. lokakuuta 2017

Kuinka pidentää korujen ja kellojen käyttöikää

Varoitus!  Postauksen kuvat saattavat ällötyttää, joten jos olet syömässä/menossa syömään jotain, älä rullaa pidemmälle.:) 



Halusin koota pienen, mutta erittäin tärkeän infopaketin korujen ja kellojen hoidosta, sillä pitämällä koruistasi ja kelloistasi hyvää huolta, pystyt pidentämään niiden käyttöikää huomattavasti. Itse ainakin haluan pitää kaikki tärkeät koruni ja kelloni hyvässä kunnossa, jotta ne säilyvät kauniina läpi elämän tai vastaavasti ovat hyvässä kunnossa, jos haluan joskus myydä ne eteenpäin. Nämä hoito-ohjeet eivät vaadi kovia ponnisteluja ja tekemällä niistä tavan, kunnossapito hoituu, kuin itsestään.:)


KORUT

Todella usein kuulee ihmisiltä, kuinka he eivät ota koskaan lempikoruaan kaulasta pois, vaan antavat sen olla päällään kokoajan niin saunassa, suihkussa kuin nukkuessaankin. Monet eivät tule ehkä ajatelleeksi, että se kuluttaa korua todella paljon.
Korut keräävät helposti likaa ympäristöstä, joten kannattaa välttää  kaikenlaisia “likaisia” töitä niiden kanssa. Korut olisi hyvä ottaa pois esimerkiksi pihatöissä, tiskatessa, ruokaa laittaessa, uimaan, suihkuun- sekä saunaan mentäessä, sillä esimerkiksi ruoan tähteet, shampoo, hoitoaine sekä ihosta irtoava lika ja rasva kerääntyvät pikkuhiljaa korujen pieniin osiin sameuttaen korujen kiiltoa, hioen pieniä osia ja kivi-istutuksia, jolloin esimerkiksi korun kivet saattavat irrota. Osassa koruja käytetään myös liimaa korun eri osien yhdistämiseen, jolloin ajan saatossa liima liukenee pois aiheuttaen kivien irtoamista.

Myös hiki, kosmeettiset aineet, kuten hiuslakka, hajuvesi ja aurinkorasva ovat hyvin haitallisia koruille. Korun pinnalle päästyään kemikaalit saavat aikaan kemiallisen reaktion ilman hapen kanssa, jolloin esimerkiksi hopeakoru usein tummuu. Varsinkin kesällä, kun mukaan lisätään hien suolat ja korkea lämpötila, on niinsanottu "kemikaalicoctail" valmis.
korvakorut
Likaiset korut saattavat aiheuttaa myös ihoallergioita. Eräs asiakkaamme oli saanut todella pahan allergisen reaktion sormensa ympärille, mikä johtui sormuksen kivi-istutusten alle kertyneistä ihoa ärsyttävistä kemikaaleista, joiden kanssa hän työskenteli töissä ollessaan. Jos havaitset ihottumaa ihollasi, kannattaa puhdistaa koru haalealla vedellä, jossa on tippa fairya ja ostaa esimerkiksi pieni hammasharja, jolla hellävaroen harjata koru puhtaaksi liasta ja rasvasta. Kulta-, hopea-, sekä helmikoruille on lisäksi omat puhdistusaineensa, joista voi kysyä lisää alan liikkeistä.:)

Kaikki korut olisi hyvä ottaa myös nukkumaan mentäessä pois, sillä korujen pienet metalliosat saattavat vääntyä helposti. Esimerkiksi korvakorujen tapit ja renkaat sekä erilaiset ketjut taittuvat helposti ja menevät poikki, kun ovat vääntyneet ääriasentoon.
Paras ohje koruja käyttäessä on, että pue korut viimeisenä ja ota pois ensimmäisenä. Olen tottunut riisumaan kotiin tullessani kaikki korut pois päältäni, sillä kotona ollessa ei koruja tarvitse ja ne tuntuvat vähän epämukaviltakin. Samalla, kun vaihtaa kotivaatteet niskaan, on helppo riisua korutkin.


KELLOT

Kelloissa on aina omat vesitiiviysmerkinnät, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi kellon takapohjassa usein lukeva "water resistant" tarkoittaa, että kello on vain roiskevesitiivis, eikä kestä upottamista veteen, vaikka monet voivat luulla sen tarkoittavan että sen kanssa voi uida. Tiiviysmerkinnöistä huolimatta, jokaisella kellolla on porttikielto saunaan. Saunassa lämpötilanvaihtelut ovat niin suuret, että se voi aiheuttaa metallissa pientä lämpölaajenemista, jolloin kello saattaa päästää kosteutta sisälle. Tästä vesitiiviystaulukosta voit tarkistaa oman kellosi vesitiiviyden.
Kelloissa pätee samat hoito-ohjeet, kuin koruissa. Hyvin usein kuulee myös kellojen käyttäjiltä, kuinka on pidetty kelloa monen monta vuotta päällänsä, eikä oteta koskaan pois edes saunaan ja hyvin on kestänyt. Valitettavasti hyvin helposti sen kyllä myös huomaa, kun katsoo kelloa lähempää. Joskus kellon takapohja saattaa olla ainoastaan lian vuoksi tiivis ja kun paristo vaihdetaan, joudumme irroittamaan aika kasan kakkaa, ennenkuin pääsemme käsiksi itse paristoon eikä tämä ole kovin miellyttävää puuhaa. Kun paristo on vaihdettu, ihmetellään, miksei kello enää olekaan tiivis. Niimpä.
kello kello_puhdistus
Kelloja ja koruja kannattaa myös huollattaa säännöllisesti alan liikkeissä. Sormusten kiillotuksen yhteydessä voi pyytää seppää tarkistuttamaan myös kivien kiinnitykset ja heikot kohdat koruissa, jottei myöhemmin tule inhottavia yllätyksiä, kun ketju katkeaa huomaamattasi tai kivi irtoaa sormuksestasi.

Kellojen tiivisteet olisi myös hyvä vaihtaa säännöllisesti. Pariston loppuessa vanhaa paristoa ei kannata jättää kellon sisälle, sillä se saattaa vuotaa ja rikkoa kellon koneiston. Paristoa voi säästää hieman vetämällä kellon nupin ylös, mutta paristo kuluu joka tapauksessa.
PicMonkey Image
Toivottavasti tästä pienestä infopaketista oli hyötyä eikä kukaan saanut traumoja!:D Nämä kuvat ovat aika karua katsottavaa ja ovat aikalailla ääripäitä, mihin yleensä törmätään, mutta omalla pienellä vaivannäöllä saa paljon aikaan ja koko ulkoinen olemuskin on huolitellumpi, kun korut/kello ovat puhtaat ja kiiltävät.:)

6 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus! :) Itse pyrin myöskin ottamaan korut pois kotiin tullessani, mutta korvakorut jäävät tosi helposti korviin koko päiväksi.. Pitääkin kiinnittää tähän asiaan enemmän huomiota!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta!:) En kiellä etteikö itsellenikin joskus unohtuisi korvikset välillä korviin, mutta kunhan suurimmaksi osaksi muistaa ottaa korut pois ja muistaa puhdistaa, niin korut kiittävät:)

      Poista
  2. Hei aamen! Oon pyörinyt korujen ja kellojen parissa koko ikäni ja välillä kyllä ihmetyttää miten törkyisiä kelloja tuodaan paristonvaihtoon. Ja usein vielä sellaiset tyypit, joiden muu ulkoinen habitus on viimeisen päälle laitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu se ei katso kyllä ikää, onko nainen vai mies tai kuinka laittautunut muuten on!:D Ei siinä auta, kuin laittaa kumihanskat käteen tai joskus on kyllä tehnyt mieli ihan kieltäytyä vaihtamasta paristoa ihan järkyttävässä kunnossa olevaan kelloon.

      Poista
  3. Hei mites nuo hopeankiillotusnesteet, voiko niitä käyttää kortille?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitit varmaan koruille?:) Hopeakoruille voi käyttää hopeanpuhdistusnestettä, liinaa tai vaahtoa, riippuen vähän korumallista ja kuinka pahasti se on tummunut. Esimerkiksi pahasti tummuneille ketjuille suosittelen nestettä, jotta puhdistusaine pääsee korun pieniin osiin, mutta varovaisesti käyttäen.:) Kannattaa kysyä aina liikkeestä neuvoa tietynlaisen korun puhdistamiseen.:) Hopeoituja koruja voi puhdistaa hellävaraisesti liinalla ja vaahdolla, ne eivät kestä nestettä.

      Poista

Kiitoksia paljon viestistäsi.:)

Huom! En julkaise kommentteja, jotka koen liian henkilökohtaisiksi tai loukkaaviksi.