torstai 18. lokakuuta 2012

Where`s childhood?Me mietittiin eilen syvällisiä työkaverini kanssa ja puhuttiin omasta lapsuudesta verrattuna nykypäivän lapsuuteen. Kaikki tietenkin riippuu paljon vanhemmista, kasvatuksesta ja ulkoisista tekijöistä.
Puhun itsestäni, kuin olisin vähintään jo 65 vuotias, mutta tämä juttu on täysin totta ja pistää miettimään..

Minulla oli onnellinen lapsuus. Ja sitä toivoisin myös joskus omille lapsilleni.

Viihdyttiin paljon ulkona leikkimässä kaikenmaailman heppa ja maatilaleikkejä, sisällä rakennettiin huoneen lattialle barbitaloja ja käytettiin paljon mielikuvitusta rakennelmissamme. Me ei katseltu videoita paljoakaan saati pelattu minkäännäköisiä tietokonepelejä, koska me ei edes haluttu, oli paljon kivempaa leikkiä, kuin toljottaa telkkaria. Tietenkään virtuaalipelejä ei siihen aikaan paljoa edes ollut, kun tietokoneet ja niiden hienoudet tulivat vasta myöhemmin, mutta siinä mielessä olen vain onnekas, koska niin sen pitääkin mennä. Lapsien täytyisi leikkiä enemmän, eikä pelata tietokoneilla ja räplätä kännyköillä. Useat pienet lapset lopettavat leikkimisen jo aikaisemmin ja alkavat koulussa puhua, kuinka lapsellista ja noloa on leikkiä ja alkavat käyttäytyä, kuin varhaisteinit.

Nykypäivänä ala-asteikäiset pienet lapset kiroilevatkin erittäin paljon. Muistan, kun joskus olin menossa bussilla kouluun ja istuin aamuvarhaisella bussin keskiosassa puoliunessa. Bussi pysähtyi ja otti kyytiin lauman noin eka-tokaluokkalaisia poikia. Pojat juoksivat bussin takapenkeille, bussi jatkoi matkaansa ja minä torkkumista. Yhtäkkiä havahduin hereille, kun kuulin niin räävitöntä kieltä noiden pienten poikien suusta, että oikeasti järkytyin! Minä en tossa iässä edes tiennyt noita asioita, mitä he huutelivat takapenkiltä ja silloin avasin ehkä ensimmäistä kertaa silmäni tälle kaikelle, että mihin tämä maailma on oikein menossa, vaikka itsekin olin vasta teini. Silloin kun olin ala-asteikäinen, en kuullut koskaan kenenkään sanovan paskaa pahempaa sanaa. Oikeasti.

Jos olette huomanneet, pienet tytöt puetaan nykyään aikalailla aikuisten vaatteisiin ja jotkut vaatteet ovat mielestäni jopa sopimattomia pienelle lapselle. Liian avonaisia ja jopa seksikkäitä. Miksi pienen tytön täytyy alkaa käyttämään sellaisia vaatteita jo lapsena? Nykyään pidetään lapsien kauneuskilpailuja ja opetetaan tällätavoin lapset jo varhaisessa vaiheessa nykypäivän pinnalliseen ja seksistiseen maailmaan. Sitten ihmetellään, kuinka ala-asteikäisillä tytöillä voi olla anoreksiaa, itsetuhoisia ajatuksia ja huono käytös?
Eräs asiakkaani jutteli eräänä päivänä, kuinka hänen 10-vuotias tyttönsä oli sanonut äidilleen, ettei kehtaa liikkua tämän kanssa, kun on pukeutunut niin rumasti eikä ole edes meikannut. Siis mitä?!!? 10-vuotias???

Ja sitten vielä kouluista. Pieniä kouluja on lopetettu paljon ja niistä kaikista yritetään päästä eroon. Suuria kouluja suositaan ja puhutaan vain, kuinka säästetään opetuskuluissa jne. Ovatko nämä päättäjät katsoneet asiaa lainkaan näiden oppilaiden kannalta? Pienissä kouluissa opetus on intensiivisempää, lapset oppivat helpommin, ongelmat huomataan helpommin, oppilaat rentoutuvat pienessä ryhmässä helpommin, oppilaita on helpomi auttaa, koska opettaja saa jokaisen oppilaan kanssa rakennettua jonkinlaisen sillan. Lapset luovat myös toisien lasten kanssa hyvän kaverisuhteen ja ovat iloisempia. Kiusaamistakaan ei esiinny niin paljoa, saati ollenkaan. Listaa voisi jatkaa vielä loputtomiin, toisin, kuin suurkoulujen, joissa opettajat eivät pääse edes tutustumaan oppilaisiinsa, koska oppilaita on niin paljon.

Näistä asioista se pieni ihminen alkaa imemään itseensä vaikutteita ja lopputulos aikuisena on jotain aivan muuta, kuin mitä oikein odotettiin.
Nämä asiat järkyttävät ainakin minua todella paljon. Maailmanmeno on oikeasti menossa aivan väärään suuntaan tällätavoin.. Mutta minkäs teet?

29 kommenttia:

 1. Hieno teksti. Ymmärrän, että kun teknologia kehittyy niin lasten leikitkin muuttuu, mutta just tota kielenkäyttöö ja aikuisuuden varhaistumista en ymmärrä. Se on musta todella surullista! Pahinta on just, kun mitään ei oikein voi tehdä. Muutakun yrittää kasvattaa omat lapset hyvin. Mutta kyllä pelottaa et jos sitten joskus epäonnistuukin siinä ja omat lapset on samanlaisia rääväsuita kun ne muut! Hirveet paineet, saa mut miettiin et apua haluunko lapsia ollenkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, pelottaa kyllä hieman omien mahdollisten lapsien tulevaisuus..

   Poista
 2. Oon samaa mieltä sun kanssa :/ Eniten mua huolettaa kyllä toi lisääntynyt netin käyttö, mun mielestä alle 10-vuotiaiden ei kuulu roikkua netissä päivät pitkät. Lapsella on niin hieno mahdollisuus olla stressitön ja pitää hauskaa ja harjoittaa mielikuvitustaan, etä musta tuntuu että netti vaan vahingoittaa sitä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ymmärrä, miten toiset vanhemmat antaa lastensa pelata koneella niin paljon!:( Tuntuu ihan hullulta, kun jotkut lapset eivät omista edes sosiaalista elämää, kun heillä on se tietokone!

   Poista
 3. Oon täysin samaa mieltä... Jotenkin Ahdistaakin tällänen nyky maailma :D

  VastaaPoista
 4. Todella hyvä teksti :) Varsinki kun otit puheeksi ton kouluasian.. Maailma on todella ristiriitanen nykyään! :D Samalla kun kouluja yhdistetään, harmitellaan kun monet nuoret jäävät varjoon, ja myöhemmin myös ilman jatkokoulutuksia.. Olen samaa mieltä, että oppilaat voisivat tehdä parhaansa, kun saisivat tarvitsemaansa opetusta alusta alkaen.. Uskon myös, että loppupeleissä merkittävä osa ihmisen persoonasta heijastuu juurikin kasvatuksesta -minttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, minusta joitakin pikkukouluja saisi ehdottomasti säästää.:/

   Poista
 5. Todella osuva ja asiallinen kirjotus! Mulla on 3kk vanha tyttö, mutta olen itse vasta 18. Vaikka olen nuoriäiti niin haluan silti vaalia noita "vanhoja leikkejä" mitä itsekkin leikin pienenä. Netin käyttö tulee vasta sitten kun lapsi ymmärtää myös sen vaarapuolet!
  Ja vielä tuosta vaatetuksesta, olet aivan oikeassa. En ymmärrä miksi ei anneta enää näyttää lapselta vaan 6-vuotiaatkin puetaan jo teini-ikäisen näköiseksi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin toivoisin samaa, kun joskus saan lapsia!

   Poista
 6. Oon samaa mieltä! Tuntuu kauhealta katsoa kun jo päiväkodissa lapset puetaan mustiin vaatteisiin ja pikku toppeihin mitkä kuuluisivat ennemmin 17-vuotiaan päälle. Tuntuu niin oudolle kuinka paljon maailma on muuttunut kymmenessä vuodessa kun jo ekaluokkalaiset leikkivät ennemmin ipadeillä kun ulkona normaalisti :(..

  VastaaPoista
 7. Vaikka ite olen vasta 19, eli vielä teini-iässä, niin olen silti aivan samaa mieltä! Minäkin lapsena leikin paljon ulkona ja sisällä sitten kaikenmaailman barbeilla ja legoilla, toki myös välillä jollain pelikonsolilla tai tietokoneella, mutta en kuitenkaan montaa tuntia päivässä kököttänyt vain tv:n ääressä.
  Ja on kyllä surullista katsoa nykyään lapsia kun heillä on kaikenmaailman pelikonsoleita, eikä he enää leiki niinkuin lapsien kuuluu. Ja se kun vain ollaan sisällä :/
  Itse aion kyllä omille lapsilleni opettaa näitä "vanhoja" juttuja. En ostele kaikenmaailman elektroniikkahienouksia vaan kyllä pitää osata ja halutakin ihan vain leikkiä! :) Täytyy varmaan alkaa pistämään omia vanhoja leluja talteen, kun ei sitä tiedä että myydäänkö leluja enää ollenkaan joskus 10 vuoden päästä :D

  VastaaPoista
 8. oon niin samaa mieltä :/ Ite sitä leikki ala-aste iässä vielä pitkälle leluilla. mut nykyään se loppuu jo lähes sillon kun koulu alkaa..
  jos itse joskus saan lapsia niin en niille opeta kyllä mitään koneen käyttöä yms. toki varmaa lapsen kaverit opettaa ja näyttää niille. mut ite ainakin yritän omat mahdolliset lapset pitämään lapsena mahdollisimman pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulut on kyllä siinä mielessä hankalia, kun ei saa välttämättä pidettyä omaa lastansa poissa pahoista tavoista.:(

   Poista
 9. Samaa mieltä! Sääli kun 'lapsuus' tuntuu loppuvan niin aikasin, ja leikki-ikäset lapset pelailee mielummin ja kattelee päivät pitkät telkkaria kun vois vielä leikkiä ja olla oikeesti lapsi.. :(
  finalyourdestiny.blogspot.fi

  VastaaPoista
 10. Aivan samaa mieltä! Opiskelen parhaillaan lastentarhanopettajaksi ja kuulen jo päiväkodissa aika ilkeitä juttuja, ja välillä kyllä hämmästyttää mistä ovat edes kuulleet kyseisiä sanavalintoja joita huutelevat sieltä hiekkalaatikon reunalta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sitä kyllä menee vähän hämilleen, kun kuulee niin rumia pikkusten suusta!:o

   Poista
 11. Samoja asioita oon miettinyt tosi paljon. Nythän ihan vähän aikaa sitten oli uutinen, ettei nykypäivän lapset osaa leikkiä ja tarhatädit joutuu näyttämään miten jollain leikkikeittiöllä leikitään...

  VastaaPoista
 12. Puhut täysin totta asiaa! Just mietittiin yks päivä kaverin kans ihan samoja asioita, että kuinka me leikittiin barbeilla viä 12-vuotiaana ja nykyään sen ikäset penskat pyörii josain abc:n nurkalla ES-tölkit kädes ja huutelee vanhemmille ihmisille ilkeyksiä. Pahimmis tapauksis pöllii kaupasta tavaraa, tuhoaa toisten ihmisten omaisuutta ja vetää tupakkia, joka on muuten aika järkyttävän näköstä. Okei, ymmärrän että nuorena kokeillaan kaikenlaista mutta haloo jos ihminen on viel siinä iäs et pitäis mennä pikku kakkosen jälkee nukkuun ni voi vaan ihmetellä, että mikä on mennyt kasvatukses pieleen?! Ja se, että tuhotaan toisten ihmisten omaisuutta esimerkiksi pöllitään käsilaukku vanhalta rouvalta, puhkotaan autojen kumeja ja muuta vastaavaa (tälläisiä tilanteita tullut nähtyä myös)... mulle on ainakin opetettu jo pienestä pitäen, että toisia ihmisiä pitää kunnioittaa eikä olis koskaan tullut mieleenkään tälläinen touhu mitä nää nykyajan kakarat keksii!

  AAMEN! :D

  VastaaPoista
 13. Heippa! Kerkeäisitkö millon toteuttaa postauksen niistä itse tekemistäsi valotauluista (vai miksi niitä nyt sanotaankaan?)? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä lähiaikoina voisin sen tehdä jahka saan ensin nuo kehykset käsiini!:)

   Poista
 14. Heippa! Kerkeäisitkö millon tehdä postauksen niistä valotaulujen teosta? :)

  VastaaPoista
 15. Oon täysin samaa mieltä, ja kauhulla odotan, mitä omien lasten kasvatuksesta oikein tulee, kun muiden lapset (heh, tietenkin ne muiden lapset) kuitenkin ovat materian perään ja esittävät aikuista ja kovaa liian varhain.

  VastaaPoista
 16. Tuli vielä se mieleen, että nykyisten lasten ja teinien vanhemmat on aika pitkälti itse vapaan kasvatuksen aikakaudelta (jos ootte kukaan kuullut vanhempien motkottavan tästä :D), joten ihmekään, jos heidän lapsensa saavat saman vapaan kasvatuksen. Ehkä on vielä toivoa, kun monet näin vähän päälle kakskymppiset taivastelevat nykylapsia, joten ehkä seuraava tuleva sukupolvi on taas sitten aivan eri kuin nykylapset ja -teinit. :) Ehkä, toivotaan..

  VastaaPoista

Kiitoksia paljon viestistäsi.:)

Huom! En julkaise kommentteja, jotka koen liian henkilökohtaisiksi tai loukkaaviksi.