sunnuntai 21. joulukuuta 2014

JOULUKALENTERI - LUUKKU 21.

luukku21
Kuva: FoolMoon Photography, Edit: Silja S.
 Minun jouluni perinteet

Joulu on aina ollut mulle se rauhoittumisen juhla, jolloin heitetään huolet ja murheet pois mielestä ja keskitytään rentoutumaan, hiljentymään ja nauttimaan olosta rakkaiden ihmisten lähellä. Meidän joulun perinteet ovat olleet lähes samanlaiset aina lapsuudesta asti ja on edelleen niin ihana viettää joulaattoa tällä samalla kaavalla.
Aaton aattona mulla on ollut aina tapana olla vanhempieni luona, auttaa äitiä siskon kanssa rakentamaan joulu kotiin ja koristella kuusi, kun isä kantaa sen viimeisenä sisälle. Meidän joulu lähtee juuri siitä käyntiin, kun ensimmäisenä sytytetään kuusen kynttilät ja pikkuhiljaa sinne oksien alle alkaa kertymään joulupaketteja ja kinkun tuoksu leviää ympäri taloa. Tässä vaiheessa ei malttaisi mennä ollenkaan nukkumaan, kun on niin kaunis ja lämpöinen tunnelma, mutta kun se seuraava aamu on jouluaatto, menee sittenkin ihan mielellään unten maille.:D
jouluna1
Jouluaattona minä olen meistä se, joka herää ensimmäisenä. Seitsemän aikoihin nousen virkeänä ylös peittooni kääriytyneenä ja hiivin hämärässä olohuoneeseen. Vain joulukuusessa ja kyntteliköissä loistaa valot. Avaan telkkarin ja joulupukin kuuma linja voi alkaa. Sisko herää aina jossain vaiheessa yleensä mun seurakseni, jos en sitten mene itse häntä herättelemään ja sitten äiti, joka menee keittiöön hääräilemään, keittämään aamupuuroa ja tietysti piilottaa puuron sekaan sen onnea tuovan mantelin.
Kun joulurauha on julistettu, meillä on ensin joulusauna, jonka jälkeen kaikki pukeutuvat juhlavampiin vaatteisiin. Joskus mummo ja kummisetäni tulevat tässä vaiheessa meille viettämään joulua ja aletaan kattamaan pikkuhiljaa pöytää jouluruokailua varten. Mä olen tykännyt keksiä nykyään aina jokaiselle jouluaterialle jonkin oman juttuni. Joskus se on ollut jätskiporoa, luumurahkaa, suklaamoussea ja sitä herkullista homejuustopunajuurilaatikkoa, josta jaoin reseptinkin täällä yhtenä luukuista.:)
Ruokailun jälkeen nautitaan olostamme, höpötellään ja nauretaan ja jossain vaiheessa me siirrytään siskon kanssa pianon ääreen. Sisko soittaa ja yhdessä lauletaan joululauluja ja muut kuuntelee, juttelee ja laulaa välillä mukanakin.:) Tää on mun mielestä niin upeaa. Pianoa soitetaan yleesä vain kerran vuodessa, aina jouluisin ja se on aina yhtä tunnelmallista ja kaunista.jouluna2
Sitten tulee se jännittävä lahjojen jaon aika. On hauskaa seurata, mitä muut ovat saaneet lahjaksi ja kun joku avaa sen sinun antamasi paketin! Tulee niin iloinen olo, kun näkee toisten ilmeet ja hymyn tai naurua!:D Kun lahjat on jaettu, saa Hessu täyden huomion, kun hän saa oman pakettinsa ja avaa sen aluksi hieman kainostellen, mutta loppujen lopuksi riehakkaasti paperia repien ja me muut nauretaan ja katsellaan tätä menoa.:D Tänä jouluna tulee vähän erilaista, kun Hessun tyttöystävä Keke dalmatialainen tulee myös viettämään joulua kanssamme! Menoa ja meininkiä tuskin puuttu! hehee. Kun lahjat ollan jaettu, haetaan juustotarjotin olohuoneen pöydälle ja aletaan pelailemaan yhdessä lautapelejä yö myöhään saakka.
Seuraavana päivänä mennään A:n vanhempien luokse, jonne tulee A:n isoveli perheineen ja sisko perheineen ja vietetään siellä myöskin vähän niinkuin toista jouluaattoa yhdessä. Niin ihanaa!Tässä minun jouluni perinteet.:) Yksi ikävä asia tähän jouluun kuitenkin nyt tulee, kun A on töissä, eikä ehkä pääse jouluaattona edes käymään kotona.:( Mutta tärkeintä, että ensi vuonna, kun meillä on oma uusi koti, saadaan herätä sieltä yhdessä joulun viettoon.

Minkälaisia perinteitä teillä vietetään jouluna?:)
lumitähti
Pssst... Elämyslahjojen upeat 50€ lahjakortit itselleen voittivat 90. , 36. ja 109. kommentoija, Paljon onnea, teille on lähetetty sähköpostia!:)

9 kommenttia:

 1. Ihania jouluperinteitä teillä ! :) Meillä myös on joitakin perinteitä, kuten aattona joulukirkossa käyminen meiän pappan kanssa ja joulurauhan julistuksen kuunteleminen sekä tietysti joulusauna. Ruokaa unohtamatta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi oon halunnut aina mennä jouluna joulukirkkoon, mutta emme koskaan ole menneet, kun asutaan kaupungista kuitenkin se 13km, eikä jouluna olla sitten ikinä lähdetty ajelemaan..Mutta olisi aivan ihanaa joskus päästä.♥ Ihana kaverini laulaa vielä tänä jouluna kirkossa kuorossa.:)♥

   Poista
 2. Tosi kivapostaus! :) Mukavalta kuulostaa jouluperinteet teillä :) itselläni monia samojakin :)

  VastaaPoista
 3. Voi Hessu, nähdäpä kun toinen avaa pakettiansa :D

  VastaaPoista
 4. Tervehtii jo meitä joulu ihanin tuli tuttuin teitä armas sittenkin ....
  Jännää avata se yksi paketti jonka toivon mukaan saan
  tuotae(at)gmail.com

  VastaaPoista
 5. Ihana postaus <3 teidän joulu kuulostaa niin ihanalle <3 jätskiporo? :D <3 mulla heräsi mielenkiinto, kun kuulostaa niin hyvälle jutulle :P. Meillä on tänä vuonna miehen kans silleen että saadaan viettää yhteinen joulu, molemmilla sattuu olemaan vapaata <3 ollaan erivuoroissa niin viiden vuoden välein sattuu niin että saadaan olla kumpikin vapaalla ettei tarvi lähtä koko jouluna töihin <3 oon niin kiitollinen ja onnellinen <3 tekisi mieli aattona yökirkkoon kuunteleen joululauluja <3 23 aikaan olisi :))

  VastaaPoista
 6. Meidän jouluperinteet on aikalailla muuttunut. Nyt mennään jouluaatoksi mun vanhempien luokse, jonne sitten Venlan kanssa jäädään pariksi yöksi kun isukki menee vielä joulupäivänä ilta-yövuoroihin töihin, jotta hänen työkaverinsa pääsee oman pikkutyttönsä kanssa viettämään joulua. Tapaninpäiväksi mennään sitten miehen vanhempien luo.

  Ennen oon ollut perheen kanssa yhdessä, mutta yli vuosi sitten vanhemman siskon kanssa välit katkesi, joten yksi perheenjäsen ei ole viettänyt kanssamme enää joulua. Tänä vuonna mun toinen sisko ja vanhemman siskon esikoispoika lähti Leville tän siskoni kaverin perheen kanssa, niin he eivät nyt ole myöskään meidän kanssa joulua viettämässä.

  VastaaPoista

Kiitoksia paljon viestistäsi.:)

Huom! En julkaise kommentteja, jotka koen liian henkilökohtaisiksi tai loukkaaviksi.